Historie

I tresserne var et af tidens mest karakteristiske træk, at interessen for kunst var stigende. For blot 15-20 år tidligere var kunstudstillinger noget, man næsten kun turde binde an med i de større byer. Efterhånden findes der udstillingslokaler i de fjerneste egne af landet, og antallet af kunstforeninger er steget stærkt.

I erkendelsen heraf, havde en del mennesker her i Vesthimmerland i nogen tid overvejet og drøftet, om der også i vores hjemegn burde dannes en kunstforening. Der var blevet enige om, at forsøget skulle gøres, da de mente, at det har værdi, at så mange som muligt konfronteres med god kunst. De ville gerne understrege, at det at beskæftige sig med kunst ikke kun bør være en søndagsfornøjelse, men at kunsten hører hverdagen til, at den skal ud på skolerne og bibliotekerne, på hospitalerne, i venteværelserne, ind i hjemmene, hvor interessen var vakt gennem fjernsynets udsendelser.

Den 22. februar 1967 besluttede nogle kunstinteresserede mennesker, at indkalde til stiftende generalforsamling på Vesthimmerlands Gymnasium. De 150 fremmødte var enige om at danne Vesthimmerlands Kunstforening.

Formålsparagraffen i den første vedtægt lyder:

§ 1. Det er foreningens formål at udbrede kendskab til og forståelse af fortrinsvis nyere kunst, dels ved at arrangere udstillinger, foredrag, kunstcirkler og lignende, dels ved at foretage indkøb af kunst til bortlodning blandt medlemmer.

Det første arrangement var fra den 13. til den 23. maj 1967 på Ranum Statsseminarium, omfattende maleri, grafik og skulptur. Malerierne er repræsenteret af Jens Søndergård, København, maleri (12 værker), Jørgen Jacobsen, Silkeborg, maleri, Leif Lemmiche, Aalborg, maleri, Richardt Mortensen, København, grafik, Kay Christensen, København, grafik, Knud Nellemose, København, skulptur og Poul Vandborg, Silkeborg, skulptur.

Den næste aktivitet var et foredrag – med lysbilleder – af mag. Art. Fru Lise Gotfredsen mandag den 9. oktober 1967 på Farsø Hotel. Fru Godtfredsen, der underviste i kunsthistorie på universitetet i Aarhus, redegjorde for, at vi i de romanske døbefonter og kalkmalerier ejer kunstværker, der er fuld på højde med de bedste i Europas romanske kunst.

Ordinær generalforsamling den 27. november 1968 på Vesthimmerlands Gymnasium. Formanden, A. Ussing-Jepsen, berettede om den forløbne sæson, kassereren aflagde regnskab. De afgående bestyrelsesmedlemmer genvalgtes. Det vedtoges at ændre regnskabsåret, så det går fra 1. oktober til 30. september. Der blev bortloddet kunstværker til 4 medlemmer.

Efter generalforsamlingen holdt Helge Ernst foredrag om ”Kunstforståelse og moderne maleri”. Der var ca. 100 tilstedeværende, hvor en del savnede et kaffebord efter aftenens foredrag. Der er nu over 220 medlemmer i foreningen.